W pierwszym tygodniu kwietnia grupa starszaków 5B rozpoczęła realizację projektu pt. „Jajko”. Projekt powstał, by przybliżyć dzieciom zagadnienia związane z jajkiem, oraz pozwolił na zintegrowanie wielu elementów edukacji. W czasie trwania projektu dzieci dowiedziały się wielu ciekawych rzeczy. Podczas zajęć poznały przekrój jajka, jego właściwości i potrawy z jajek, mogły doświadczać i obserwować. Końcowym etapem projektu było przeprowadzenie ankiety wśród dzieci i pracowników przedszkola dotyczącej preferencji kulinarnych w odniesieniu do potraw z jajek. Dzieci jako ulubione wybrały jajko na twardo, wśród nauczycieli i dyrekcji wygrała jajecznica. Uwieńczeniem tygodnia były zajęcia kulinarne, podczas których powstały pyszne kanapki. Dzieci aktywie brały udział w ich przygotowaniu, m.in.: obierały, kroiły (plastikowym nożykiem) i dobierały ulubione składniki. Najlepsze było na koniec, czyli… jedzenie i częstowanie!